19 Nisan 2018 |

BIST100
DOLAR
EURO
ALTIN
GBP

'Akdeniz, balık çeşitliliğinde tropikalleşiyor'

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet GökoÄŸlu, Kızıldeniz’den gelen balık türlerinin baskın hale geldiÄŸini ve bu durumun Akdeniz’in balık çeÅŸitliliÄŸinin tropikalleÅŸtiÄŸinin göstergesi olduÄŸunu bildirdi.

Doç. Dr. GökoÄŸlu, bir grup öğrenci ile Konyaaltı Plajı’nın çeÅŸitli bölgelerinde araÅŸtırma dalışları yaptı. Dalışlarda birçok görüntü kaydeden GökoÄŸlu, Kızıldeniz’den gelen balık türlerinin özellikle balıkların yuva yaptığı alanlardaki popülasyonunun önceki dalışlarına göre oldukça arttığını fark etti.

GökoÄŸlu, Hint okyanusu kökenli zehirli bir tür olan balon balığının sürüler halinde bulunduÄŸunu görüntüledi. GökoÄŸlu, Antalya Körfezi’nde 2 ay önce tespit edilen küçük ve renkli bir balık türü olan kardinal balığının da popülasyonunu yüzde 100 oranında arttığını tespit etti.

GökoÄŸlu, Konyaaltı Plajı’nda belirli aralıklarla araÅŸtırma dalışları yaptıklarını ve bu dalışlarında sürekli biyolojik çeÅŸitliliÄŸin deÄŸiÅŸtiÄŸini gördüklerini söyledi.

‘BİNLERCE OLDUÄžUNU GÖRDÜK’

Kızıldeniz kökenli kardinal balığını ilk defa 2 ay önce gördüklerini ve bilimsel bir makale ile balığın Antalya’da görüldüğünü dünyaya duyurduklarını belirten GökoÄŸlu, İki ay önce tek tük gördüğümüz bu balık türünün son dalışımızda binlerce olduÄŸunu gördük. Çok küçük ve ekonomik deÄŸeri olmayan bir balık türü. Son 2 ayda biyolojik çeÅŸitlilik yüzde 100 deÄŸiÅŸmiÅŸ. Yabancı türlerin geliÅŸi yerli türlerin azalmasına neden olacaktır. Kardinal balığı diÄŸer yerli türlerin lavralarını yiyebiliyor. Bu da yerli türlerin bölgedeki varlığının azalmasına neden olabilir. dedi.

Zehirli bir tür olan balon balıklarının da bölgede artış gösterdiğini anlatan Gökoğlu, şunları kaydetti:

Balon balıkları çok yoÄŸun. Balon balığının aşırı çoÄŸalması balıkçıları büyük zarar veriyor. Ekonomik olarak deÄŸerlendirilmeyen bir balık ve balıkçıların malzemelerinde büyük zarara yol açıyor. Yakalanan balıkları da yiyor. Sularımıza yeni giren ancak yerli balık gibi popülasyonunu oluÅŸturmuÅŸ birçok balık türünü de tespit ettik. Kızıldeniz orjinli ekonomik deÄŸeri olmayan balıkların popülasyonu oldukça yoÄŸun ve baskın durumda. Bu da Akdeniz’in balık çeÅŸitliliÄŸi açısından tropikalleÅŸtiÄŸini gösteriyor. Dengeler deÄŸiÅŸiyor. Yerli balık türlerinin yerini diÄŸer türler alıyor.

Gökoğlu, dalışlarda yerli balıklardan sadece barbun, hannos ve gelincik türü balıkları gördüklerini söyledi.

Kızıldeniz’den yeni türlerin gelmeye devam edeceÄŸine dikkati çeken GökoÄŸlu, Antalya Körfezi’nde bizim tespit ettiÄŸimiz Kızıldeniz orjinli 60 balık türü var. Türk sularında ise bu sayı 100’ü geçti. ÇoÄŸu, Akdeniz’in balığı gibi yerleÅŸti. Küresel ısınma, deniz suyundaki deÄŸiÅŸkenlik, SüveyÅŸ Kanalı’nın geniÅŸletilip derinleÅŸtirilmesi, denize ulaÅŸan tatlı sulardaki deÄŸiÅŸimler bu duruma neden oldu. Akdeniz ülkelerinden her gün yeni bir balık türü kaydı geliyor. Bu da hızlı bir göçün olduÄŸunu gösteriyor. ifadelerini kullandı.

Kategorisine Son Eklenen Haberler

Son Dakika Haberleri

Tümü

Video Galeri

Tümü